top of page
Orthomoleculaire Therapie

De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en moleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

 

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr.) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: 'geen enkele ziekte die door een dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld'. Dit idee raakte op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog, de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werden. Naast deze zeer effectieve behandelmethoden werd de invloed van voeding als ondergeschikt ervaren.

 

In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebreksziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebreksziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960. Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes. 

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren nu gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bio flavonoïden.

 

Orthomoleculaire therapie: Voel je gezond en fit

Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid van het lichaam en de lichaamsfuncties te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen. De opleiding therapie dieper in op lichaamsfuncties als biochemie, hormonen, energie, cellen en organen en de orgaansystemen.

Bij deze vorm van therapie draait het om de juiste voeding en beweging. Jouw levensstijl en je voeding kunnen je medicijn zijn. Het uitgangspunt van de behandeling is het zelf herstellend vermogen van het lichaam weer te activeren. Daarnaast is Orthomoleculaire therapie onderdeel van de natuurgeneeskunde. Het doel is om een optimale concentratie voedingsstoffen in iemands lichaam te realiseren.
 

Fit en gezond leven door orthomoleculaire therapie ✓
Natuurlijke aanpak ✓
100% gericht op het individu ✓

 

Wil je af van lichamelijke of psychische klachten als vermoeidheid, hoofdpijn of een hoge bloeddruk? Dan kan orthomoleculaire therapie jou wellicht de oplossing bieden. Als orthomoleculair therapeut ga ik op zoek naar onderliggende oorzaken van de klachten. De wortel van het probleem wordt aangepakt en dus niet alleen de symptomen. Zo heb je ook op lange termijn profijt van de therapie. Meer weten? Bekijk dan de onderstaande video over orthomoleculaire geneeskunde om te zien wat dit precies inhoudt.

 

Met voeding, beweging en suppletie kunnen chronische klachten die veel voorkomen in onze huidige westerse samenleving bevorderd worden. Het hedendaagse leven vraagt veel van lichaam en geest. Denk bijvoorbeeld aan altijd bereikbaar moeten zijn, stress op het werk, drukte op de weg, vervuiling, ongezonde voeding en weinig beweging. De moderne levensstijl is daarmee een recept voor een scala van veelvoorkomende chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. Met behulp van interventies op het gebied van orthomoleculaire voeding, beweging en suppletie geeft een Orthomoleculair Therapeut meer grip op gezondheid, zowel preventief als curatief. Orthomoleculaire Geneeskunde heeft een wetenschappelijke basis. Er is vaak gebleken dat slechte voedingsgewoonten of een tekort een aan voedingsstof een rol spelen bij het ontstaan van klachten. Orthomoleculaire therapie is dus zeker de moeite waard!

Intake-consult en het Starttraject

 

Het Starttraject bestaat uit minimaal vier consulten.

 

In het eerste consult, intake-consult van ongeveer 1,5 uur, bespreken we wat je wil verbeteren of wat de reden is dat je op consult komt en we brengen de klachten in kaart. In kaart brengen doe ik aan de hand van de symptomen en de specifieke aanwijzingen die ik krijg in het gesprek. En vanuit het klachtenbeeld en uit de informatie die je geeft in het formulier over de Beginsituatie.

2 à 4 weken later een consult van een 45 minuten om te bespreken waar je tegenaan loopt. Weer 2 à 4 weken later een consult van 45 minuten om nieuwe toevoegingen af te stemmen en nog een 2 à 4 weken later bespreken we de status en de vervolgstappen. Dit starttraject is nodig om de orthomoleculaire therapie optimaal in te passen in je leven.

 

Fytotherapie en suppletie

 

Klachten en symptomen kunnen als reden hebben dat er in het leven tekorten aan voedingsstoffen zijn, dan is het een mogelijkheid om deze tekorten aan te vullen door het voorschrijven van voedingssupplementen. Of als het lichaam uit balans is, worden bijvoorbeeld supplementen en kruiden voorgeschreven.

bottom of page